HET NEDERLANDS STUDENTEN JAZZ ORKEST

Stichting Nederlands Studenten Jazz Orkest is een  projectorkest geheel bestaand uit studenten. Ieder jaar zetten 30 muzikanten twee weken lang alles aan de kant om zich volledig op de muziek te kunnen storten en een geweldige tour neer te zetten. Na een week fulltime repeteren gaan ze op tour om de Nederlandse (studenten)steden te voorzien van vette shows. Het NSJO brengt jazz op een vernieuwende, jonge en vooral aansprekende wijze. Artistieke kwaliteit gaat daarbij hand in hand met een visueel spektakel, waardoor het NSJO van iedere show een enorm feest weet te maken. Zowel tijdens het concert als bij de afterparty.

Het karakter van projectorkest zorgt dat er ieder jaar een compleet nieuwe band wordt samengesteld van studenten uit heel Nederland. Om mee te doen worden in oktober audities gehouden waaruit de beste muzikanten worden gekozen. Het NSJO heeft geen wekelijkse repetities. In plaats daarvan worden er twee korte repetitieperiodes, een weekend in november en een week in december, intensief gerepeteerd. In korte tijd leren de orkestleden elkaar en de muziek door en door kennen en wordt de show in elkaar gezet.

Het NSJO is in 2012 opgericht door oud-leden van het Nederlands Studenten Orkest (NSO), een symfonieorkest bestaande uit studenten uit het hele land. Hoewel er in veel steden al studentenbigbands waren, bestond er tot op dat moment nog geen landelijk studentenjazzorkest. Om daar verandering in te brengen werd in september 2012 de beslissing genomen het NSJO op te richten. Vier maanden later was de eerste tour van het Nederlands Studenten Jazz Orkest een feit.

EDITIES

In 2024 duikt het NSJO de clubs in met fusion! De klassieke fusion van grootheden als Chick Corea, maar ook van moderne maestro’s als Snarky Puppy. En, zoals het NSJO inmiddels gewoon is, ‘fusen’ we ook andere genres met jazz. Bekende, maar ook minder voor de hand liggende bangers. En dit alles in een dansbaar jasje. Met deze ‘clubfusion’ wordt het gegarandeerd een feestje! Bestuur:
 • Voorzitter: Emiel Groenwold
 • Secretaris: Els Andeweg
 • Penningmeester: Robbin Baauw
 • Perschef: Julia Wilms
 • Acquisiteur: Dirk Hooijer
In 2023 vierde het NSJO haar tienjarig bestaan met een XL-lustrumtournee! Met maar liefst acht shows trokken we het land door. In ‘Showtime’ kwam tien jaar NSJO terug, van hiphop tot rock ’n roll, van disco tot soul. Virtuoos op de keys Chelsea Laverne en glamourous frontman Jordan Roy zorgden samen met het 31-koppige orkest voor een muzikaal én visueel spektakel. Met een uitverkochte Cloud Nine in TivoliVredenburg was het NSJO na drie coronajaren met succes terug in haar oorspronkelijke vorm. Bestuur:
 • Voorzitter: Daan Wilms
 • Secretaris: Wendy Hesselink
 • Penningmeester: Laurens Kok
 • Perschef: Fabiënne Schadee
 • Acquisiteur: Joris Geluk
De NSJO editie van 2021 was er werkelijk eentje om nooit te vergeten. Nadat er zo’n twee dagen voor aanvang van het project een nieuwe lockdown werd aangekondigd is het bestuur met hulp van oudgedienden voor een enorme opgave gezet. Na een dag alles omgegooid te hebben is het NSJO voor de repetitieweek uitgeweken naar Someren. Er is last-minute een show ingelast in Hedon, Zwolle op 5 december. Daarnaast zijn er nog twee  shows gespeeld op zondag 12 december in het waanzinnige Brebl – Nijmegen. De andere shows van het NSJO zijn in mei en juni 2023 ingehaald. Het project For  Funk’s Sake! Onder de bezielende leiding van Jan Wessels hebben we dit alles volgehouden en is er een fantastisch dikke funkset gespeeld samen met zangeres Koosje en trombonist Bart van Lier. Bestuur
 • Voorzitter: Annegreet Silvius
 • Secretaris: Mart Koek
 • Penningmeester: Luuk Eeftink
 • Perschef: Tom Bouwmeister
 • Acquisiteur: Bouke Ansing/Daan Wilms

In 2020 heeft het NSJO voor het sinds haar oprichtingsjaar geen tournee kunnen organiseren. De wereldwijde uitbraak van het COVID-19 virus weerhield het orkest ervan om op een veilige manier, met inachtneming van de maatregelen die golden, op pad te gaan.

Bestuur

Voorzitter: Annegreet Silvius

Secretaris: Bouke Ansing

Penningmeester: Tim de Boer

Acquisiteur: Sofie Jansen

Perschef: Sophie Koole

In december 2019 stond het NSJO weer een mooie tour te wachten. Met een “Spirits of Soul” show werd heel Nederland opnieuw op zijn kop gezet worden met een geweldige show. De achtste editie van het NSJO stond onder leiding van artistiek leider Nils van Haften. David Dam zette met zijn heerlijke soulstem alle zalen op zijn kop, samen met niemand minder dan gerenommeerd jazztrompettist Jan van Duikeren. 

Bestuur

Voorzitter: Noah Stakenborg

Secretaris: Cuun Koek

Penningmeester: Joost Hooyman

Acquisiteur: Berend van Deelen

Perschef: Jorine Oosting

December 2018 stond in het teken van Rock-‘n-Roll! Er werd flink getwist met Steffen Morrisson, Jerôme Hol en Bert Fransen als artistiek trio.

Bestuur

Voorzitter: Ludo de Goeje

Secretaris: Emma Meilink

Penningmeester: Jeroen van Gurp

Acquisiteur: Nina Zuure

Perschef: Laurens Haverkate

NSJO 2017 ging op tour met Raffaëla Paton en saxofonist/artistiek leider Allard Buwalda met een swingende disco-editie. Voor het eerst was de artistiek leider onderdeel van het orkest zelf. Het NSJO bereikte dit jaar een enorme piek door op het enige echte North Sea Jazz Festival te spelen. 

Bestuur:

Voorzitter: Martijn van der Meer

Secretaris: Willem Abelen

Penningmeester: Marijn Wigman

Commercial Relations: Amber Kraake

Persvoorlichter: Niels Weijermars

2016 was het jaar waarin het NSJO haar eerste lustrumtournee heeft georganiseerd. Onder leiding van Robbert Scherpenisse heeft het NSJO een mix samengesteld tussen jazz en hiphop. Hierbij werd de band bijgestaan door niemand minder dan Pete Philly en solodrummer Yoran Vroom. Als kers op de taart speelde het orkest in de zomer nog op het Wicked Jazz Sounds Festival. 

Bestuur

Voorzitter: Saskia Groot

Secretaris: Julia Stoevelaar

Penningmeester: Tim Klaassen

Acquisiteur: Luuk van Dijk

Perschef: Victor Fransen

In 2015 is het NSJO op tour gegaan samen met zangeres Berenice van Leer en toetsenist Nils Davidse. Ook ditmaal onder artistieke leiding van Bert Pfeiffer.

Bestuur

Voorzitter: Jelle Hoekstra

Secretaris: Pieter van Stockum

Penningmeester: Joop Meijlink

Orkestchef: Maxje de Wit

Persvoorlichter: Saskia Groot

In 2014 ging niemand minder dan ’s lands bekendste jazzgitarist, Anton Goudsmit, met het orkest op pad. Met jonge talenten Joanne Smolders en Jared Grant als vocale solisten en Bert Pfeiffer als artistiek leider werd het een waanzinnige tour. De grenzen van de jazzmuziek werden opgezocht en met een dinnershow voor dak- en thuislozen was het NSJO 2014 compleet.

Bestuur

Voorzitter: Jan Sinnige

Secretaris: Jelle Hoekstra

Penningmeester: Lars de Bie

Perschef: Saskia Groot

Algemeen bestuurslid: Jelle Homans

Met een volwaardige strijkerssectie en uitgebreide ritmesectie ging het orkest in december 2013 opnieuw op tour. Met Sven Figee als artistiek leider en Shary-Ann, Ivan Peroti en Yannick Hiwat stond het NSJO 2013 garant voor een knallende show. Dit jaar werd dan ook niet alleen gespeeld in popzalen, maar deed het NSJO ook een theaterzaal, een tv-studio en een radiostation aan.

Bestuur

Voorzitter: Jelle Homans

Secretaris: Anne van Willegen

Penningmeester: Pepijn Zoon

Persvoorlichter: Jan Sinnige

Met Rob de Groot als solist trok het NSJO 2012 als een wervelwind door het hele land en werden zalen van Leeuwarden tot Maastricht plat gespeeld. Dit succes werd doorgezet door het NSJO uit te breiden van een bigband naar een echt jazzorkest.

Bestuur

Jelle Homans, Pepijn Zoon en Jan Sinnige

Beloning

Het NSJO wordt jaarlijks georganiseerd door vijf (oud) studenten. Alle bestuurders kunnen een vergoeding krijgen van de kosten die zij redelijkerwijs hebben gemaakt in de uitoefening van hun functie. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.

Naast het jaarlijks wisselende bestuur kent het NSJO een Raad van Advies, bestaande uit ten minste vier oud-bestuurders. De leden van de RvA ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. 

Beleid

Het beleid van het NSJO op hoofdlijnen (versie 2022) kan hier worden ingezien.