HET NEDERLANDS STUDENTEN JAZZ ORKEST

Stichting Nederlands Studenten Jazz Orkest is een  projectorkest geheel bestaand uit studenten. Ieder jaar zetten 30 muzikanten twee weken lang alles aan de kant om zich volledig op de muziek te kunnen storten en een geweldige tour neer te zetten. Na een week fulltime repeteren gaan ze op tour om de Nederlandse (studenten)steden te voorzien van vette shows. Het NSJO brengt jazz op een vernieuwende, jonge en vooral aansprekende wijze. Artistieke kwaliteit gaat daarbij hand in hand met een visueel spektakel, waardoor het NSJO van iedere show een enorm feest weet te maken, zowel tijdens het concert als bij de afterparty.

Het karakter van projectorkest zorgt dat er ieder jaar een compleet nieuwe band wordt samengesteld van studenten uit heel Nederland. Om mee te doen worden in oktober audities gehouden waaruit de beste muzikanten worden gekozen. Het NSJO heeft geen wekelijkse repetities. In plaats daarvan worden er twee korte repetitieperiodes, een weekend in november en een week in december, intensief gerepeteerd. In korte tijd leren de orkestleden elkaar en de muziek door en door kennen en wordt de show in elkaar gezet.

Het NSJO is in 2012 opgericht door oud-leden van het Nederlands Studenten Orkest (NSO), een symfonieorkest bestaande uit studenten uit het hele land. Hoewel er in veel steden al studentenbigbands waren, bestond er tot op dat moment nog geen landelijk studentenjazzorkest. Om daar verandering in te brengen werd in september 2012 de beslissing genomen het NSJO op te richten. Vier maanden later was de eerste tour van het Nederlands Studenten Jazz Orkest een feit.

EDITIES, LEDEN EN ORGANISATIE

In 2021 zal het NSJO naar alle waarschijnlijkheid weer los kunnen met haar nieuwe project For 
Funk’s Sake! Onder de bezielende leiding van Jan Wessels trekt het orkest het land weer door. Samen met zangeres Koosje en trombonist Bart van Lier gaat het orkest van 6 t/m 12 december een dikke vette funkset spelen. 

Bestuur

Voorzitter: Annegreet Silvius

Secretaris: Mart Koek

Penningmeester: Luuk Eeftink

Acquisiteur: Tom Bouwmeister

Perschef: Bouke Ansing

In 2020 heeft het NSJO voor het sinds haar oprichtingsjaar geen tournee kunnen organiseren. De wereldwijde uitbraak van het COVID-19 virus weerhield het orkest ervan om op een veilige manier, met inachtneming van de maatregelen die golden, op pad te gaan.

Bestuur

Voorzitter: Annegreet Silvius

Secretaris: Bouke Ansing

Penningmeester: Tim de Boer

Acquisiteur: Sofie Jansen

Perschef: Sophie Koole

In december 2019 stond het NSJO weer een mooie tour te wachten. Met een “Spirits of Soul” show werd heel Nederland opnieuw op zijn kop gezet worden met een geweldige show. De achtste editie van het NSJO stond onder leiding van artistiek leider Nils van Haften. David Dam zette met zijn heerlijke soulstem alle zalen op zijn kop, samen met niemand minder dan gerenommeerd jazztrompettist Jan van Duikeren. 

Bestuur

Voorzitter: Noah Stakenborg

Secretaris: Cuun Koek

Penningmeester: Joost Hooyman

Acquisiteur: Berend van Deelen

Perschef: Jorine Oosting

December 2018 stond in het teken van Rock-‘n-Roll! Er werd flink getwist met Steffen Morrisson, Jerôme Hol en Bert Fransen als artistiek trio.

Bestuur

Voorzitter: Ludo de Goeje

Secretaris: Emma Meilink

Penningmeester: Jeroen van Gurp

Acquisiteur: Nina Zuure

Perschef: Laurens Haverkate

NSJO 2017 ging op tour met Raffaëla Paton en saxofonist/artistiek leider Allard Buwalda met een swingende disco-editie. Voor het eerst was de artistiek leider onderdeel van het orkest zelf. Het NSJO bereikte dit jaar een enorme piek door op het enige echte North Sea Jazz Festival te spelen. 

Bestuur:

Voorzitter: Martijn van der Meer

Secretaris: Willem Abelen

Penningmeester: Marijn Wigman

Commercial Relations: Amber Kraake

Persvoorlichter: Niels Weijermars

2016 was het jaar waarin het NSJO haar eerste lustrumtournee heeft georganiseerd. Onder leiding van Robbert Scherpenisse heeft het NSJO een mix samengesteld tussen jazz en hiphop. Hierbij werd de band bijgestaan door niemand minder dan Pete Philly en solodrummer Yoran Vroom. Als kers op de taart speelde het orkest in de zomer nog op het Wicked Jazz Sounds Festival. 

Bestuur

Voorzitter: Saskia Groot

Secretaris: Julia Stoevelaar

Penningmeester: Tim Klaassen

Acquisiteur: Luuk van Dijk

Perschef: Victor Fransen

In 2015 is het NSJO op tour gegaan samen met zangeres Berenice van Leer en toetsenist Nils Davidse. Ook ditmaal onder artistieke leiding van Bert Pfeiffer.

Bestuur

Voorzitter: Jelle Hoekstra

Secretaris: Pieter van Stockum

Penningmeester: Joop Meijlink

Orkestchef: Maxje de Wit

Persvoorlichter: Saskia Groot

In 2014 ging niemand minder dan ’s lands bekendste jazzgitarist, Anton Goudsmit, met het orkest op pad. Met jonge talenten Joanne Smolders en Jared Grant als vocale solisten en Bert Pfeiffer als artistiek leider werd het een waanzinnige tour. De grenzen van de jazzmuziek werden opgezocht en met een dinnershow voor dak- en thuislozen was het NSJO 2014 compleet.

Bestuur

Voorzitter: Jan Sinnige

Secretaris: Jelle Hoekstra

Penningmeester: Lars de Bie

Perschef: Saskia Groot

Algemeen bestuurslid: Jelle Homans

 

Met een volwaardige strijkerssectie en uitgebreide ritmesectie ging het orkest in december 2013 opnieuw op tour. Met Sven Figee als artistiek leider en Shary-Ann, Ivan Peroti en Yannick Hiwat stond het NSJO 2013 garant voor een knallende show. Dit jaar werd dan ook niet alleen gespeeld in popzalen, maar deed het NSJO ook een theaterzaal, een tv-studio en een radiostation aan.

Bestuur

Voorzitter: Jelle Homans

Secretaris: Anne van Willegen

Penningmeester: Pepijn Zoon

Persvoorlichter: Jan Sinnige

Met Rob de Groot als solist trok het NSJO 2012 als een wervelwind door het hele land en werden zalen van Leeuwarden tot Maastricht plat gespeeld. Dit succes werd doorgezet door het NSJO uit te breiden van een bigband naar een echt jazzorkest.


Bestuur

Jelle Homans, Pepijn Zoon en Jan Sinnige