Over NSJO

Het Nederlands Studenten Jazz Orkest (NSJO) is een enthousiast en spetterend projectorkest geheel bestaande uit studenten. Ieder jaar zetten 30 studenten twee weken lang alles aan de kant om zich volledig op de muziek te kunnen storten en een geweldige tour neer te zetten. Na een week fulltime repeteren, gaan ze een week op tour om de Nederlandse studentensteden te voorzien van een knallende jazzshow! Het NSJO brengt jazz op een vernieuwende, jonge en vooral aansprekende wijze. Artistieke kwaliteit gaat daarbij hand in hand met een visueel spektakel, waardoor het NSJO van iedere show een enorm feest weet te maken, zowel tijdens het concert als bij de afterparty.

Benieuwd hoe het NSJO eruit ziet voordat je onze geschiedenis induikt? Check hier onze show van vorig jaar met onder meer Misirlou, Radar Love en Runaway Baby!

Het NSJO is een projectorkest. Dit houdt in dat ieder jaar een compleet nieuwe band wordt samengesteld van studenten uit heel Nederland. Om mee te doen worden in oktober audities gehouden waaruit de beste muzikanten worden gekozen. Het NSJO heeft geen wekelijkse repetities. In plaats daarvan worden er twee korte repetitieperiodes, een weekend in november en een week in december, intensief gerepeteerd. In korte tijd leren de orkestleden elkaar en de muziek door en door kennen en wordt een knallende show in elkaar gezet.

Het NSJO is in 2012 opgericht door oud-leden van het Nederlands Studenten Orkest (NSO), een symfonieorkest bestaande uit studenten uit het hele land. Hoewel er in veel steden al studentenbigbands waren, bestond er tot op dat moment nog geen landelijk studentenjazzorkest of bigband. Om daar verandering in te brengen werd in september 2012 de beslissing genomen het NSJO op te richten en vier maanden later was de eerste tour van het Nederlands Studenten Jazz Orkest een feit!

Met Rob de Groot als solist trok het NSJO 2012 als een wervelwind door het hele land en werden zalen van Leeuwarden tot Maastricht plat gespeeld. Dit succes werd doorgezet door het NSJO uit te breiden van een bigband naar een echt jazzorkest. Met een volwaardige strijkerssectie en uitgebreide ritmesectie ging het orkest in december 2013 opnieuw op tour. Met Sven Figee als artistiek leider en Shary-Ann, Ivan Peroti en Yannick Hiwat stond het NSJO 2013 garant voor een knallende show. Dit jaar werd dan ook niet alleen gespeeld in popzalen, maar deed het NSJO ook een theaterzaal, een tv-studio en een radiostation aan.

In 2014 ging niemand minder dan ’s lands bekendste jazzgitarist, Anton Goudsmit, met het orkest op pad. Met jonge talenten Joanne Smolders en Jared Grant als vocale solisten en Bert Pfeiffer als artistiek leider werd het een waanzinnige tour. De grenzen van de jazzmuziek werden opgezocht en met een dinnershow voor dak- en thuislozen was het NSJO 2014 compleet.

In 2015 is het NSJO op tour gegaan samen met zangeres Berenice van Leer en toetsenist Nils Davidse. Ook ditmaal onder artistieke leiding van Bert Pfeiffer. En in 2016 heeft het NSJO zelfs haar eerste lustrumtournee georganiseerd. Onder leiding van Robbert Scherpenisse heeft het NSJO een mix samengesteld tussen jazz en hiphop. Hierbij werd de band bijgestaan door niemand minder dan Pete Philly en solodrummer Yoran Vroom. NSJO 2017 ging op tour met Raffaëla Paton en Allard Buwalda met een swingende disco-editie. December 2018 stond in het teken van Rock-‘n-Roll! Er werd flink getwist met Steffen Morrisson, Jerôme Hol en Bert Fransen als artistiek trio.

Ook voor december 2019 staat het NSJO weer een mooie tour te wachten. Met een “Spirits of SOUL” show zal heel Nederland weer op zijn kop gezet worden met een geweldige show. De achtste editie van het NSJO zal onder leiding staan van artistiek leider Nils van Haften. David Dam zal met zijn heerlijke soulstem alle zalen op zijn kop zetten, samen met niemand minder dan gerenommeerd jazztrompettist Jan van Duikeren. Het NSJO tourt van 17 t/m 22 december langs Simplon (Groningen), Metropool (Enschede), TivoliVredenburg (Utrecht), LantarenVenster (Rotterdam), Doornroosje (Nijmegen) en De Melkweg (Amsterdam). Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent het NSJO? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons via Facebook, of Instagram voor het laatste nieuws.

Copyright © 2021 NSJO.nl