Over het NSJO

Het Nederlands Studenten Jazz Orkest (NSJO) is een enthousiast en spetterend projectorkest geheel bestaande uit studenten. Ieder jaar zetten 30 studenten twee weken lang alles aan de kant om zich volledig op de muziek te kunnen storten en een geweldige tour neer te zetten. Na een week fulltime repeteren, gaan ze een week op tour door het hele land om te spelen in de vetste zalen en de studentensteden te voorzien van een knallende jazzshow! Het NSJO brengt jazz op een vernieuwende, jonge en vooral aansprekende wijze. Artistieke kwaliteit gaat daarbij hand in hand met een visueel spektakel, waardoor het NSJO van iedere show een enorm feest weet te maken, zowel tijdens het concert als bij de afterparty.

Het NSJO is een projectorkest. Dit houdt in dat ieder jaar een compleet nieuwe worden band samengesteld van studenten uit heel Nederland. Om mee te doen worden in oktober audities gehouden waaruit de beste muzikanten worden gekozen. Het NSJO heeft geen wekelijkse repetities. In plaats daarvan worden er twee korte repetitieperiodes, een weekend in november en een week in december, intensief gerepeteerd. In korte tijd leren de orkestleden elkaar en de muziek door en door kennen en wordt een spetterende show in elkaar gezet.

Het NSJO is in 2012 opgericht door oud-leden van het Nederlands Studenten Orkest (NSO), een symfonieorkest bestaande uit studenten uit het hele land. Hoewel er in veel steden al studenten bigbands waren, bestond er tot op dat moment nog geen landelijk studenten jazzorkest of bigband. Om daar verandering in te brengen werd in september 2012 de beslissing genomen het NSJO op te richten en vier maanden later was de eerste tour van het Nederlands Studenten Jazz Orkest een feit!

Deze eerste tour was direct een groot succes. Met Rob de Groot als solist trok het NSJO 2012 als een wervelwind door het hele land en werden zalen van Leeuwarden tot Maastricht plat gespeeld. Dit succes werd doorgezet door het NSJO uit te breiden van een bigband naar een echt jazzorkest. Met een volwaardige strijkerssectie en uitgebreide ritmesectie ging het orkest in december 2013 opnieuw op tour. Met Sven Figee als artistiek leider en Shary-Ann, Ivan Peroti en Yannick Hiwat stond het NSJO 2013 garant voor een knallende show. Dit jaar werd dan ook niet alleen gespeeld in popzalen, maar deed het NSJO ook een theaterzaal, een tv-studio en een radiostation aan.

Ook het jaar daarna werd weer een enorme sprong gemaakt. Als solist ging niemand minder dan ’s lands bekendste jazz gitarist, Anton Goudsmit, met het orkest op pad. Met jonge talenten Joanne Smolders en Jared Grant als vocale solisten en Bert Pfeiffer als artistiek leider werd het een waanzinnige tour. De grenzen van de jazzmuziek werden opgezocht en met een dinnershow voor dak- en thuislozen was het NSJO 2014 compleet.

De 2 jaren hierna is deze positieve lijn doorgezet. In 2015 is het NSJO op tour gegaan samen met zangeres Bernice van Leer en toetsenist Nils Davidse. Ook ditmaal onder artistieke leiding van Bert Pfeiffer. En in 2016 heeft het NSJO zelf haar eerste lustrum tournee georganiseerd. Onder leiding van Robbert Scherpenisse heeft het NSJO een mix samengesteld tussen jazz en hiphop. Hierbij werd de band bijgestaan door niemand minder dan Pete Philly en solodrummer Yoran Vroom. In de zomer van 2017 vormde het NSJO samen met Pete en Yoran ook de openingsact van het Wicked Jazz Sounds Festival.

Later in 2017 werd alweer voor de zesde keer Nederland op zijn kop gezet door het NSJO, deze keer met het thema Disco. Verrassend aan deze editie was dat de artistiek leider, saxofonist Allard Buwalda, zelf ook meespeelde in de shows. Met Raffaëla Paton als zangeres werd het een daverend succes. Zo succesvol dat het NSJO werd geselecteerd als openingsact van het North Sea Jazz Festival 2018. Voor het Missippi podium werd een legendarische feestje gebouwd!

Benieuwd wat het NSJO dit jaar gaat doen? Dat het een verrassende show gaat worden kunnen we je in ieder geval verzekeren. In december 2018 gaat het NSJO op tour met niemand minder dan Steffen Morrison als vocaal solist, Jérôme Hol als solist op gitaar en als artistiek leider Bert Fransen. Met de brug die wordt gebouwd tussen jazz en Rock-‘n-Roll, wordt dit een swingende editie waarbij het dak er helemaal af wordt gesloopt.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent het NSJO? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons via FacebookTwitter of Instagram voor het laatste nieuws.

Copyright © 2021 NSJO.nl